Maan verdwijnt van de aarde

Maan verdwijnt van de aarde De maan wentelt langzaam van de aarde af. Met 3.8 centimeter per jaar is dit niet veel maar heeft op de hele lange duur wel degelijk invloed op de aarde en op het leven op aarde. Moeten we al gaan zoeken naar een andere bewoonbare planeet?

Ieder jaar 3.8 van de aarde

De maan valt continue om de aarde heen. Door de aantrekkingskracht van de aarde valt de maan niet in een rechte lijn maar in een gebogen lijn om de aarde. De maan staat ieder jaar 3.8 cm meer van de aarde af, dit heeft als gevolg dat de rotatie van de aarde op een gegeven moment ook veranderd. De maan zorgt ervoor dat de draaias van de aarde niet veranderd. Wanneer de maan verdwijnt, zouden eb en vloed met tweederde in kracht afnemen. De jaargetijden die we nu kennen zoals de zomer, herfst, winter en herfst,veranderd dan ook door de jaren heen. Er komen daardoor veel grotere verschillen tussen de zomer en de winter, zoals mars ook zulke grote verschillen heeft gehad. De komende miljoenen jaren gaat dit nog niet gebeuren. wanneer dit wel gaat gebeuren, dan zou de aarde waarschijnlijk ook uit zijn baan getrokken worden en is het verdwijnen van de maan niet meer zo belangrijk. Wanneer dit allemaal gebeurt, is het nog maar de vraag of er nog leven op aarde is. Of het leven zal zich dan aan gaan passen zoals het al eeuwenlang doet. In het geval van mars is de planeet totaal onbewoonbaar geworden, terwijl er misschien wel ooit leven op mars is geweest. Waarom men dit denkt, is omdat er water op mars is gevonden. En waar water is, is leven mogelijk.

Laserlicht

Om te meten wat de positie van de maan is, kan men gebruik maken van laserlicht. Deze laser wordt geprojecteerd op reflectoren die in de jaren 60 geplaatst zijn door de NASA. De reflectoren zijn ongeveer zo groot als een reiskoffer. Er staan er in totaal vijf op de maan. Vanuit een telescoop die op aarde staan, schiet men een laserlicht naar de maan. In het begin is dit licht nog heel fijn,maar door de atmosfeer verbreed deze zich tot wel twee kilometer. De reflectoren kaatsen het lucht weer terug naar de aarde. Doordat het licht zo verspreid is, is dit een stuk minder dan dat er vanuit de aarde is verstuurd.
Met een sterkte van 1 miljoen watt komt er voldoende licht terug op de aarde om metingen te verrichten. Deze metingen zijn op de millimeter nauwkeurig,en dus het meest betrouwbaar. In het verleden werd ook wel gammastralen gemeten,maar doordat de draairadius van de maan erg verschild was dit niet zo betrouwbaar dan de huidige techniek.

De toekomst

Om ons zorgen te gaan maken over de toekomst is nu erg onnodig. Voordat de maan in zijn geheel verdwenen is, is de aarde ook uit zijn rotatie en zal er al veel veranderd zijn. Of er dan nog leven op aarde is, is dan nog maar de vraag. De kans is uiteraard groot dat er nieuw leven is, dat zich heeft aangepast aan de nieuwe omstandigheden. omdat de verandering niet van dag o dag plaats vind maar over een periode van miljoenen jaren, heeft het leven voldoende tijd o zich aan te passen aan andere omstandigheden. Het verdwijnen van de maan heeft als invloed dat de jaargetijden extreem worden: zeer koude winters en zeer droge zomers. Maar net zoals dat nu ook op aarde het geval is, is er altijd wel ergens leven dat zich hierop heeft aangepast. De getijden zullen in kracht afnemen, maar niet verdwijnen. Ook de zon heeft namelijk invloed op de getijden, voor ongeveer eenderde van de totale kracht. Waar de zon dan in relatie tot de aarde staat, heeft ook invloed over het leven op aarde. Een te warme aardbol is niet levensvatbaar. De zon vormt overigens een grotere bedreiging voor de aarde: men verwacht dat deze over 2.5 miljard jaar zal veranderen tot een grote rode reus.

Verhuizen

De wetenschap is continue op zoek naar een planeet die vergelijkbaar is als de onze. De planeet moet water, lucht met zuurstof en een dampkring en een aangename temperatuur hebben. Binnen ons zonnestelsel zijn er geen planeten te vinden die aan die eisen voldoen. Alleen mars heeft misschien ooit leven gekend, maar is nu onbewoonbaar. Toch onderzoekt men mars grondig om te kijken of er in de toekomst wel leven mogelijk is. De temperatuur op mars is nu -50 graden Celsius maar hoe het over 2.5 miljard jaar uitziet daar is nog niet te zeggen. Buiten ons zonnestelsel zijn nog heel veel planeten, waartoe de mens nog niet kan komen. De middelen reiken nog niet zo ver dat we die reis kunnen afleggen of die planeten kunnen bekijken. Maar we spreken dan over een periode van 2.5 miljoen jaar, in een periode waar de techniek heel snel vooruit gaat.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer er geen maan om de aarde zou draaienWanneer er geen maan om de aarde zou draaienDe maan draait om de aarde. Ze lijken bij elkaar te horen. Maar als er nu eens geen maan zou zijn. Alleen de aarde en ge…
Wat is het verschil tussen een ster en een planeet?Wat is het verschil tussen een ster en een planeet?De zon, sterren en planeten zorgen soms voor verwarring. Is de zon een ster of een planeet? Wat is het verschil tussen e…
Gravitationele effecten: De getijden - Eb en vloedWie graag een dagje vertoeft aan de kust, zal zeker al gemerkt hebben dat er 2 getijden bestaan: eb en vloed. Maar wat z…
De maan: belangrijk hemellichaam bij de aardeDe maan: belangrijk hemellichaam bij de aardeVan alle hemellichamen die er zijn, staat de maan het dichts bij de aarde. Op een heldere nacht kun je de maan goed zien…

Protuberansen en filamentenProtuberansen en filamentenProtuberans Een protuberans is een uitbarstende, mat oplichtende boog gloeiende materie, losbrekend uit het zonneoppervl…
Stervende sterren zorgden voor ontstaan van de aardeStervende sterren zorgden voor ontstaan van de aardeStervende sterren zorgen ervoor dat wij op aarde kunnen bestaan. Een opgebrande ster, kan namelijk met veel geweld ontpl…
Bronnen en referenties
  • http://www.scholieren.com/werkstukken/22937
Reactie

Febster, 21-02-2012
Kan het niet zijn dat die reflectoren die op de maan staan misschien wel 3.8cm verplaatst? misschien dat een van die maanmannetjes ons loopt te trollen? Of misschien wel een maanbeving? Of wind ofzo? Reactie infoteur, 25-02-2012
Het zou allemaal kunnen, maar hier worsdt niet vanuit gegaan. De reflectoren zijn in principe niet zo makkelijk verplaatsbaar. Bovendien kan een planeet iets uit zijn eigen baan raken.

Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 15-03-2010
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.