Volle, Blauwe, Oranje en Nieuwe Maan

Volle, Blauwe, Oranje en Nieuwe Maan Als het volle maan is dan komt de maan ongeveer een kwartier op voordat of nadat de zon is onder gegaan. Dat ligt eraan op welke plaats je bent op onze aardbol. In ieder geval kun je zeggen dat zodra de zon afscheid neemt van de dag, de volle maan de nacht in luidt. Bovendien komt de volle maan altijd 180 graden loodrecht op van waar de zon onderging. Als je de bewegingen van de hemellichamen in je hoofd hebt zitten begrijp je dat het logisch is dat tijdens de volle maan de zon, aarde en maan in één lijn staan. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Waar komt de volle maan op?

De volle maan komt op precies 180 graden op ten opzichte van de plek waar de zon ondergaat. Dat moet ook wel want anders zou je de maan nooit helemaal vol zien. Voor sommige mensen is dit zo klaar als een klontje maar de meeste mensen hebben er moeite mee te hebben dat voor ogen te zien, waarschijnlijk omdat ze niet meer gewend zijn op de natuurverschijnselen te letten. Voor ieder mens zal het zien rijzen van de volle maan en ongeveer tegelijkertijd het zakken van de zon achter de horizon een gevoel van verbondenheid geven met ons zonnestelsel. Je kunt een inzicht krijgen in de harmonie van de zon, maan en onze planeet.

Nieuwe maan

Het is nieuwe maan als op de aarde geen weerkaatsing van de zon op de maan te zien is. Met nieuwe maan, ook wel genoemd donkere maan omdat je hem immers moeilijk kan zien, komt de maan tegelijk op met de zon, en gaat hij ongeveer tegelijk onder met de zon. De maansopkomst verschuift elk etmaal ongeveer 50 minuten ten opzichte van de zonsopkomst. Twee weken na nieuwe maan is het volle maan en komt de maan pas op nadat de zon net onder is.

Maanflits

Als je de maan wilt zien opkomen kun je het beste aan een zee staan met een weidse blik op het oosten. Het is dus nooit mogelijk om de volle maan vanaf de Nederlandse Noordzeekust op te zien komen. Maar vanaf de Engelse kust kan het wel. In Nederland is het IJsselmeer aan de Noord-Hollandse kant een goede plek. Ook de waddeneilanden bieden meerdere mogelijkheden de maan uit de zee te zien rijzen. Voordat de maan opkomt zie je eerst zijn lichtschijnsel boven de horizon. Nu weet je alvast waar hij precies opkomt. Het mooie aan een maan die net opkomt is ten eerste de eerste lichtflits die je ziet als hij net boven de kim komt. Daarna is de maan een helder verlichte knaloranje bal. Hoe hoger hij komt hoe geler hij wordt, totdat de maan zo hoog is dat hij zijn vertrouwde witte kleur heeft.

Oranje maan

De wolken aan de hemel maken het vaak niet makkelijk om de maan mooi oranje te zien. Maar als je het een paar keer probeert dan zul je zeker eens het geluk smaken om de oranje maan te zien opkomen. Eigenlijk is het het mooist om de volle maan te zien opkomen vanaf een schip op volle zee zodat de horizon overal vrij is. Dan zie je de zon zakken aan de ene kant en de volle maan even later opkomen aan de andere kant van het schip. Er zijn wel enkele plekken op aarde waar dit ook aan land kan. Maar natuurlijk zit er vaak iets aan de horizon in de weg zoals bebouwing, heuvels over begroeiing zodat het nooit helemaal vrij gezien kan worden.

Blauwe maan

Gemiddeld komt het eens per 3 jaar voor dat er 2 volle manen binnen een maand zijn. Dat kan als de volle maan op 1 december plaatsvindt en op 29 december. Altijd zullen er 28 dagen zitten tussen de volle maan en komt de maan op met de regelmaat van de klok.

Smal land

Op een eiland is de kans nog het grootst dat je de zon helemaal ziet ondergaan en op tijd naar de andere kant kunt om de maan te zien opkomen. Een ringvormig koraaleiland met grote binnenzee is goed geschikt. In Nederland zijn er wel veel stukken vlak land, polders en meren zodat er genoeg plekken moeten zijn om dit natuurfenomeen te kunnen aanschouwen.

Maansverduistering

Een maansverduistering kan alleen bij volle maan plaatsvinden. Dat is het enige moment in de 28-daagse omloop van de maan om de aarde waar de aarde tussen de zon en maan in staat. Door de schaduw van de aarde wordt de maan geheel of gedeeltelijk verduisterd. Het is natuurlijk niet bij elke volle maan raak. Een maansverduistering vindt alleen plaats als de zon, maan en de aarde precies in één lijn liggen. Het komt veel vaker voor dat de drie hemellichamen net niet op één lijn liggen tijdens volle maan. Omdat de baan van de zon, maan en aarde precies vastligt kunnen wiskundigen uitrekenen wanneer er een maansverduistering zal zijn en waar deze te zien zal zijn. Overigens moeten bij een zonsverduistering ook de drie hemellichamen op één lijn liggen, niet met de aarde in het midden maar met de maan in het midden.
© 2010 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
MaansverduisteringenEr zijn twee verschillende verduisteringen: maan- en zonsverduisteringen. De reden waardoor deze verduisteringen ontstaa…
De maan en de maanfases of schijngestaltenDe maan en de maanfases of schijngestaltenEen maan is een hemellichaam dat om een planeet draait. Onze maan (een planeet) draait om de planeet aarde en de aarde d…
Maansverduistering, bloedrode maan, supermaan en blauwe maanMaansverduistering, bloedrode maan, supermaan en blauwe maanDe maan kan verschillende kleuren hebben of met verschillende kleuren benoemd worden. Elke maand is er een volle maan en…
Maansverduistering: zon, aarde en maan op één lijnMaansverduistering: zon, aarde en maan op één lijnBij een maansverduistering (maaneclips) spelen de zon, de aarde en de maan een rol. De aarde staat dan tussen de zon en…

Astrologie en horoscopen, spreken de sterren echt?Astrologie en horoscopen, spreken de sterren echt?Horoscopen worden allang niet meer serieus genomen door wetenschappers. Maar er zijn ook onderzoeken die gunstig uitpakk…
MelkwegstelselsMelkwegstelselsDe voornaamste typen melkwegstelsels zijn: spiraalvorming, elliptisch en onregelmatig. Een spiraalvormig melkwegstelsel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dunc, Pixabay
  • http://www.universetoday.com/guide-to-space/the-moon/blue-moon/
  • http://www.sterrenkunde.nl/index/encyclopedie/maansverduistering.html
  • Boek: Sterrengids 2010
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 17-06-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.