Welke soorten bliksem zijn gevaarlijk?
Meestal zie je een zware onweersbui al ruim van te voren aankomen. Grote dikke wolken stapelen zich op en in de verte is het gedonder al hoorbaar. Wanneer de onweer dichter bijkomt, zal ook de eerste bliksem zichtbaar worden. Ondanks dat iedere onweersbui verschillende is, zijn er ook verschillende soorten bliksem. Niet alle vormen van bliksem zijn namelijk schadelijk voor de mens. Dit komt onder andere omdat niet alle vormen van bliksem de grond raken of komt in de buurt komen van ons. Welke vormen van bliksem zijn er en welke soorten zijn gevaarlijk voor de mens?
Wat is bliksem?
Bliksem is een natuurlijk verschijnsel dat optreedt tijdens, voor of na een regen in de lucht. Eigenlijk is bliksem een stroom van elektrische lading met een zichtbare flits. Wanneer het regent wordt de natuurlijke balans van lading tussen de lucht en de aarde verstoord. De toenemende concentratie waterdeeltjes veroorzaken een groot verschil tussen de ladingen wat leidt tot een elektrische ontlading die wordt waargenomen als de bliksem.
Welke soorten bliksem zijn gevaarlijk?
Of een bliksem gevaar veroorzaakt heeft met verschillende factoren te maken. Zo zijn het weer, jouw omgeving en de vorming van de wolken richtlijnen of je gevaar kunt lopen. Er zijn meerdere soorten wolken die elk een eigen bliksemvorming en ontlading hebben. De wolk naar aarde-bliksem staat erom bekend de meest gevaarlijk te zijn.
Bron: AgencjaAIAC, Pixabay Wolk naar aarde
Zoals de naam al doet vermoeden, wordt de wolk naar aarde bliksem veroorzaakt als gevolg van de aantrekkingskracht van de negatieve en de positieve uiteinden van de wolken en de grond. De wolk naar aarde bliksem is een veel voorkomende vorm van bliksem en wordt meestal waargenomen tijdens een storm.
Wanneer een storm een gebied raakt zullen de wolken negatief geladen zijn en de grond eronder positief geladen. Wanneer een negatief geladen wolk beweegt over de positief geladen oppervlakte van de grond is er een elektrische ontlading als gevolg van het verschil in lading en deze elektrische ontlading is de bliksem dat we waarnemen. Dit kan grote gevaren opleveren.
Waarom is deze bliksem zo gevaarlijk?
Wolk naar aarde bliksem kan zeer gevaarlijk zijn als de bliksem geen positief geladen gebied op de grond kan raken; Dit kan een gewone grond van een huis of een gebouw zijn. Daarom wordt aangenomen dat het waarschijnlijk de meest gevaarlijke vorm van bliksem is. Men moet altijd in huis blijven bij blikseminslag tijdens een storm, omdat de bliksem elk gebied kan raken onder de grond.
Bol bliksem
In tegenstelling tot de gebruikelijke soorten bliksem die werken op het eenvoudige principe van elektrische ontlading tussen twee tegengesteld geladen polen, is bolbliksem een complex elektrisch verschijnsel dat al eeuwenlang vragen oproept. Bolbliksem is eigenlijk een lichtgevende bol over de grootte van honkbal of zelfs groter, die zweeft in de lucht en wordt meestal waargenomen na een normale blikseminslag. Het gloeit zo helder als een 100 watt lamp en wordt verondersteld bijna 1 miljard joules aan energie te bevatten.
Tegenwoordig geloven de meeste van wetenschappers dat de bolbliksem wordt veroorzaakt door een vortex ring die vanuit plasma een geïoniseerd gas uitzendt dat een aantal positieve en negatieve ladingen produceert bij extreem hoge temperaturen. Ook wordt aangenomen dat het kan worden veroorzaakt door elektrisch geladen watermoleculen.
Bron: Martinus, Pexels Wolk naar wolk
Wolk naar wolk bliksem wordt waargenomen wanneer er een elektrische ontlading tussen twee verschillende wolken ontstaat als gevolg van het verschil in hun ladingen. Wolk naar wolk bliksem is net zoals wolk naar aarde bliksem heel gebruikelijk en wordt waargenomen tijdens een onweer of tijdens zware regenbuien.
De wolk naar wolk bliksem verschijnt als bladen van licht achter de wolken in de lucht verschijnen. Het kan ook worden weergegeven in scheuren achter de wolken. 'S nachts geeft het een prachtig uitzicht aan de hemel. Aangezien dit soort bliksem blijft beperkt tot de hemel, het heeft blijkbaar geen schadelijke invloed op ons leven en is volkomen onschadelijk.
Sprite bliksem
Sprite bliksem net als de bolbliksem is een mysterieus type bliksem die zeer zelden wordt waargenomen. De oorzaak van de Sprite bliksem is niet bevestigd, maar het wordt soms waargenomen na of tijdens een onweersbui.
De stralingen reizen in hoog tempo naar de top van de storm en bewegen op 80 kilomoter boven de atmosfeer. Het verschijnt als een roodachtige roze straal van bliksem en beweegt snel naar boven. De duur van deze bliksem is zeer kort. Wetenschappers geloven dat de sprites elektromagnetische pulsen radiogolven kunnen uitzenden richting de atmosfeer.
Bliksem veroorzaakt door een vulkaan
Deze lichtgevende bol heeft de mogelijkheid om de wanden en de ramen van gebouwen te doordringen wat de bliksem uiterst dodelijk maakt. Het is gewoonlijk van korte duur en duurt ongeveer 25-30 seconden. Gedurende deze tijd kan de bliksem blijven drijven in de lucht of kunnen zij de muren van gebouwen binnen te dringen. Het verdwijnt snel en eindigt met een explosief geluid en het vrijgeven van een grote hoeveelheid energie.
Wat dit eigenaardige fenomeen veroorzaakt is nog niet bevestigd. Eeuwenlang hebben wetenschappers geprobeerd om de waarheid achter dit mysterieuze fenomeen te ontdekken en door de jaren heen zijn al vele theorieën de revue gepasseerd.
Lees verder