Schaapscheerderskou, een koele periode in juni
Als er schaapscheerderskou plaatsvindt dan is dat meestal tussen 4 en 20 juni. Dit meteorologisch verschijnsel zorgt voor een opvallend frisse wind uit het westen en een sterke daling van de temperatuur. Het is een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en een lagedrukgebied boven het continent wat deze koude westelijke stroming doet ontstaan. Het is de ideale tijd om het zware werk van schapen scheren te verrichten. Menig trui en jas wordt weer uit de kast getrokken en vooral de recreant moet ’s avonds rekening houden met frisse temperaturen.
Schaapscheerderskou
Het meteorologisch verschijnsel schaapscheerderskou vindt ieder jaar omstreeks juni plaats, meestal tussen 4 en 20 juni. Nederland heeft dan vaak al een mooi voorjaar achter de rug, met zomerse en soms zelfs tropische dagen. Aan dit mooie weer komt dan tijdelijk een abrupt einde doordat de wind vanuit het westen of noordwesten gaat draaien. Het zeewater is dan nog relatief koud en dus wordt de lucht die vanaf de Noordzee onze kant opkomt extra afgekoeld. Aangezien de lucht ook vaak met laaghangende grijze wolken gepaard gaat maakt dit alles het verschil met het mooie voorafgaande lenteweer extra groot. De temperatuur kan namelijk gemakkelijk zakken van bijvoorbeeld 27 naar 15 graden, ook zijn er op eenzelfde moment grote temperatuurverschillen in Nederland waar te nemen; aan de kust zeer koud en binnenlands nog behoorlijk warm.
Verklaring van de term schaapscheerderskou
De term schaapscheerderskou is waarschijnlijk ontstaan doordat schaapscheerders dankbaar gebruik maakten van het koelere weer om het zware werk van schapen scheren te kunnen gaan doen. Ook voor de schapen zou dit koelere weer prettig zijn; de tere, pas geschoren huid wordt dan niet door de felle zon beschenen en kan dan niet verbranden. Tijdens deze kou waren en zijn dus veel schaapscheerders actief.
Vooral ’s avonds behoorlijk koel
Wanneer ons land te maken heeft met schaapscheerderskou moet men er rekening mee dat een trui en een jas geen overbodige luxe zijn, vooral 's avonds. Een temperatuur van 15 graden tijdens schaapscheerderskou voelt een stuk kouder aan dan een temperatuur van 15 graden in bijvoorbeeld maart of april. Dit komt door de voortdurende frisse wind. De recreërende kampeerder zal ’s avonds en ’s nachts merken dat de het behoorlijk fris is en zich verbazen over de lage temperaturen zo tegen het einde van juni.
Meteorologische verklaring
Meteorologisch valt schaapscheerderskou als volgt te verklaren. Het zeewater is in het voorjaar nog koud, het continent warmt, als er hogedrukgebieden boven het continent aanwezig zijn, flink op. De lucht boven het koude zeewater is dan nog heel koud, maar boven het land warm. Boven het zeewater ontstaat dan op den duur een hogedrukgebied, en boven het continent juist een lagedrukgebied. Koude lucht daalt immers en warme lucht stijgt (koude lucht is zwaarder). Tussen deze twee gebieden met drukverschil ontstaat een koude noordelijke stroming die van oorsprong polaire lucht aanvoert. Het hogedrukgebied is fors en ligt kan zo ongeveer in de buurt van IJsland liggen boven de Atlantische Oceaan.
Wolkenvelden en mist
Als het hogedrukgebied wat dichterbij onze omgeving ligt ontstaan er mist en wolkenvelden, welke ons land worden ingeblazen. Het opvallende is dat de wolken weinig neerslag veroorzaken, omdat er door het hogedrukgebied subsidentie optreedt. Dit is een lucht-dalende beweging in een hogedrukgebied waarin de relatieve vochtigheid daalt. Als een hogedrukgebied uiteindelijk richting Scandinavië trekt, draait de wind weer vanuit het noord-oosten en vervolgens oosten en zal de zomer weer snel terugkeren. Schaapscheerderskou kan dan ook zowel vooraf gegaan worden als gevolgd worden door mooi weer.
Voordelen van schaapscheerderskou
Het is niet verkeerd als de warme lente en aankomende zomer even een stapje terug doet, men kan dan heerlijk weer even binnen alle werkzaamheden verrichten die door het voorafgaande mooie weer waren uitgesteld. Ook neemt de geluidsoverlast in menig buurt en wijk weer even af, de rust keert weer terug. Dit merken de dieren in het wild ook, ze merken dat het rustiger is en zullen zich meer laten zien omdat er minder recreanten in hun leefgebied komen. De periode tijdens schaapscheerderskou is dan ook een goede periode om wild te gaan spotten. Wees niet verrast als tijdens het fietsen op een koele avond of vroege ochtend in een natuurgebied ineens twee reeën tegen worden gekomen. Schaapscheerderskou heeft dus veel voordelen!