Anaximander, de heerser over de mannen

Anaximander, de heerser over de mannen De naam Anaximander betekent 'heerser over de mannen'. Deze man was een zeer goede natuurkundige, filosoof en meetkundige. Anaximander is geboren in de Griekse stad Milete, voor de rest is er maar weinig bekend over hem. Hij heeft verschillende ontdekkingen gedaan, de meeste waren op het gebied van de kosmologie. Hij was bijvoorbeeld de eerste die doorhad dat de aarde geen platte schijf was. Ook had hij als een van de eersten door dat de sterren in een vrije ruimte aanwezig waren.

Zijn leven

Anaximander is waarschijnlijk rond 610 v.Chr. geboren en in 547 v.Chr. overleden. Hij is geboren en getogen in de Griekse stad Milete. Voor de rest is er weinig bekend over deze man, vroeger schreef men namelijk zeer weinig op. Zijn ontdekkingen zijn we te weten gekomen door latere Griekse wetenschappers die zeer veel interesse hadden in hun eerdere voorgangers.

De theorie van het oneindige

Anaximander wordt vaak gezien als de grondlegger van de moderne astronomie. Deze man heeft waarschijnlijk zeer veel gereisd om zijn ideeën over de aarde en het heelal uit te kunnen denken. Anaximander was een van de beste leerlingen van Thales, deze man leerde hem een deel van de vernieuwende natuurkundige, meetkundige en filosofische feiten. Over Thales is ook zeer weinig bekend, bijna alles wat we over hem weten zijn we te weten gekomen via Aristoteles en Theophrastus. Deze twee mensen vonden Anaximander eerst maar een bijzonder gewaagd persoon, het was iemand die tegen iedereen inging door te zeggen dat er geen einde van de wereld bestond. Toch is de theorie over het oneindige van Anaximander ons begin van de moderne wetenschap geweest.

Een topografisch heelal

Het belangrijkste dat Anaximander ontdekt heeft is dat de aarde vrij in het centrum van het heelal zwerft. Door eerdere Griekse wetenschappers werd gedacht dat de aarde een platte schijf was die door water, zuilen of een andere stevige constructie precies op zijn plaats werd gehouden. Aan de beschrijvingen van Anaximander was duidelijk te merken dat hij nog totaal geen idee ervan had dat er zwaartekracht bestond. Hij vertelde dat de aarde, die lag in het centrum van het heelal op ‘gelijke afstanden van de buitenste randen, op geen enkele manier naar boven geneigd is, beneden of opzij te bewegen. Omdat het onmogelijk is om tegelijkertijd in tegengestelde richtingen bewegen, blijft de aarde precies op de plek waar zij nu ook is’. Dit was de verklaring van Aristoteles over de theorie van Anaximander.

Anaximander zei ook dat de zon, de sterren en de maan om de aarde heen cirkelden omdat de aarde een vrije, ronde bol was. Dit verklaarde volgens hem precies waarom de zon opkwam in het oosten en onderging in het westen. Anaximander had duidelijk nog niet helemaal door hoe de aarde werkte, maar het begin was er in ieder geval.

Een vrije ruimte tussen de verschillende sterren

Anaximander was ook de eerste die doorhad dat er een ruimte of een leegte was tussen de verschillende sterren. De eerdere wetenschappers dachten dat de aarde opgesloten zat in een soort hemelgewelf. Anaximander had door dat de zon, de maan en de sterren allemaal op verschillende afstanden van de aarde verwijderd waren. Hij heeft geprobeerd om de afstanden tot de verschillende lichamen te berekenen, dit pakte niet helemaal goed uit. Anaximander ging er vanuit dat de sterren het dichtste bij de aarde stonden, daarna de maan en dat de zon het verste weg stond. Het is niet bekend of Anaximander ook een kaart van het heelal had getekend, deze heeft men namelijk niet meer terug kunnen vinden.

Verdere ontdekkingen

Anaximander was niet enkel een zeer vooruitstrevende astronoom. Hij zou ook de zonnewijzer uit Babylon in Griekenland hebben ontwikkeld om hiermee de draaiing van de zon te kunnen berekenen. In de biologie heeft hij een ontdekking gedaan die eigenlijk al vooruit liep op de evolutie theorie van Darwin. Hij zei dat de mens is ontstaan uit de oorspronkelijke dierlijke bewoners van de aarde. Anaximander dacht dat dit de primitieve vissen waren die waren ontstaan door het verwarmen van het water door de zon.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aristoteles, de invloedrijke filosoofAristoteles, de invloedrijke filosoofAristoteles was een filosoof uit Griekenland die een zeer grote invloed heeft gehad op de wetenschap. Bijna iedereen hee…
Wat is het verschil tussen een ster en een planeet?Wat is het verschil tussen een ster en een planeet?De zon, sterren en planeten zorgen soms voor verwarring. Is de zon een ster of een planeet? Wat is het verschil tussen e…
De Maan (schijngestalten)De Maan (schijngestalten)De maan. Weetjes, astronomische wetenswaardigheden over de maan. Waar komt de maan vandaan? Hoe groot is de maan eigenli…
Kepler-37b – Ontdekking van een planeetKepler-37b – Ontdekking van een planeetSterrenkundigen turen dagelijks naar de hemel om te kijken wat er zich in de ruimte om Aarde afspeelt. Soms ontdekken ze…

Democritus van AbderaDemocritus van AbderaDemocritus van Abdera was een zeer bekende Griekse filosoof, reiziger en astronoom. Deze man heeft vele bijdragen geleve…
Lambert ten Kate als taalkundigeLambert ten Kate als taalkundigeLambert ten Kate werd in 1674 geboren te Amsterdam. Ten Kate wordt gezien als de grondlegger van de Nederlandse taalkund…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ColdSmiling, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Anaximander
Lienepien95 (132 artikelen)
Laatste update: 22-10-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Wetenschappers
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.