Elementen en metalen

Elementen en metalen Weetjes en wetenswaardigheden. Wat is een element? Welk element komt het meeste voor? Welk element werd als eerste in de zon ontdekt? Welk metaal is een vloeistof? Waarom zijn goud en zilver zo duur? Welk metaal wordt uit het erts bauxiet gewonnen? Wat is het zwaarste metaal? Diverse wetenschappelijke weetjes c.q. boeiende antwoorden op al deze vragen over elementen en metalen worden kort en duidelijk uiteengezet in dit artikel.

Elementen en metalen weetjes


Wat is een Element?

Een element is een stof die uit allemaal precies dezelfde atomen bestaat. Er zijn zo'n honderd elementen bekend. Denk bij elementen b.v. aan zuurstof, waterstof, stikstof, helium etc.

Welke Elementen komen het meeste voor?

In het hele universum komt waterstof het meeste voor, meer dan elk ander element. Dit komt omdat de sterren uit waterstof bestaan. Op aarde is zuurstof het meest voorkomende element.

Welk Element werd als eerste in de zon ontdekt?

Door de bestudering van het licht van de zon werd in 1868 als eerste element helium ontdekt. Een kleine hoeveelheid helium komt in mineralen voor. Pas in 1895 werd het element helium op aarde ontdekt.

Welk Metaal is een vloeistof?

Gewoonlijk zijn metalen vaste stoffen, echter één metaal is onder normale natuurlijke omstandigheden vloeibaar en dat is kwik c.q. kwikzilver. Kwikzilver, daar het er zilver uitziet. In sommige -wat oudere -niet digitale- thermometers bestaat de kolom in het glazen hulsje (buisje) uit kwik. Het kwik in een kwikthermometer stijgt in het glazen buisje als de temperatuur stijgt en daalt als de temperatuur daalt. In feite kun je elk metaal in een vloeistof omzetten, als je het maar goed en lang genoeg verhit. Kwik wordt een vaste stof c.q. het bevriest als de buitentemperatuur beneden de -39 graden Celsius daalt.

Waarom zijn Goud en Zilver zo duur?

Goud en zilver zijn edelmetalen c.q. kostbaar omdat ze er zo fraai uitzien en edelsmeden er mooie prachtige sieraden van kunnen maken. Tevens zijn ze duur, daar ze zulke goede geleiders van elektriciteit zijn. Ze worden dan ook in elektrische instrumenten van hoge kwaliteit (superkwaliteit) gebruikt. Echter de voornaamste reden waarom goud en zilver zo duur zijn, is vanwege de zeldzaamheid waarmee deze edelmetalen op aarde voorkomen.

Welk metaal wordt uit het erts bauxiet gewonnen?

Uit het erts bauxiet wordt het lichte metaal aluminium gewonnen.

Wat is het zwaarste metaal?

Het zwaarste metaal dat bestaat is het zeldzame metaal osmium. Het is om en nabij 23 maal zwaarder dan dezelfde hoeveelheid water, en tweemaal zo zwaar als dezelfde hoeveelheid lood. Een voetbal van osmium bijvoorbeeld zou zo'n beetje rond de 120 kilo wegen. Hoogstwaarschijnlijk meer dan dat jij op dit moment weegt!

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Elementen, verbindingen, zuivere stoffen en mengelsWat is het verschil tussen een atoom en een molecuul? Tussen een element en een verbinding? Tussen een stof en een mengs…
Periodiek systeem van elementenPeriodiek systeem van elementenDe essentie van het periodiek systeem is dat het op een overzichtelijke en functionele wijze alle elementen (atomen) omv…
Helium: Het elementHelium: Het elementHelium werd in 1868 door de Fransman Pierre Janssen en de Engelsman Norman Lockyer ontdekt in het licht van de zon tijde…
Osmium: Het elementOsmium: Het elementOsmium is in 1803 ontdekt door Smithson Tennant in Londen. Het metaal bleef met iridium achter als residu na het oplosse…

Willem EinthovenWillem Einthoven leefde van 1860 tot 1927 en was hoogleraar medicijnen. Hetgeen waarmee hij echter zijn bekendheid heeft…
Klassering micro-organismenMicro-organismen zijn ingedeeld in vier verschillende klasses. Laboratoria kunnen verschillende werkklassen krijgen en d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tookapic, Pixabay
  • Blooming, W.A. Science and scientific facts. London: Kingfisher Books Limited
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 15-03-2008
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurkunde
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.