Supervulkaan Toba, Sumatra, Indonesië

De laatste vulkaanuitbarsting van de supervulkaan Toba op Sumatra (Indonesië) gebeurde zo´n 74.000 jaar geleden en was explosief, gewelddadig en krachtig. Is de laatste eruptie van de supervulkaan Toba de grootste vulkaanuitbarsting van het afgelopen 2 miljoen jaar? Zorgde deze vulkaanuitbarsting voor een vulkanische winter? Zorgde deze vulkaanuitbarsting voor het begin van de IJstijd?

Historische uitbarsting

De laatste vulkaanuitbarsting van de supervulkaan Toba op Sumatra, Indonesië, was zo´n 74.000 jaar geleden. Tijdens deze explosieve en gewelddadige vulkaanuitbarsting kwam er een dusdanige hoeveelheden as uit de supervulkaan, dat is te vergelijken met een gebied ter grootte van half Europa, dat onder een 10 cm dikke laag as verdween. Er kwam zoveel as vrij dat de temperatuur op aarde flink daalde. Wetenschappers en onderzoekers naar deze supereruptie zijn het er over eens dat de temperatuur flink daalde op aarde, ze zijn het oneens met elkaar hoeveel de temperatuur exact daalde.

Toba

De laatste mega vulkaanuitbarsting van de supervulkaan Toba gebeurde zo´n 74.000 jaar geleden. Deze explosieve uitbarsting geldt als de meest krachtigste en grootste vulkaanuitbarsting van de afgelopen 2 miljoen jaar! Geschat wordt dat de supervulkaan Toba 1 keer per 400.000 jaar een vulkaanuitbarsting kent.

Sumatra

De supervulkaan Toba ligt op het Indonesische eiland Sumatra, in het Barisan gebergte ten westen van Sumatra. Dit gebied is groen en vruchtbaar en bezit prachtige natuur, mede dankzij de vulkanische activiteiten in dot gebied.

Super vulkaanuitbarsting

Krachtige en levensgevaarlijke vulkaanuitbarstingen van een supervulkaan komen zelden voor. Vulkanologen schatten dat er op aarde gemiddeld een keer per tientallen duizenden jaren tot een miljoen jaar een mega eruptie plaatsvindt van een supervulkaan. De kans dat we ooit te maken krijgen met zo´n super vulkaanuitbarsting is heel erg klein.

Schaal

Hoe groter de mega uitbarsting van een vulkaanuitbarsting, hoe krachtiger de explosie van een vulkaanuitbarsting, hoe langer het duurt eer een super eruptie van een supervulkaan gaat plaatsvinden. Supervulkanen exploderen op een schaal van enkele tientallen duizenden jaren. En dat maakt een supervulkaan nog gevaarlijker: een supervulkaan is onvoorspelbaar: niemand weet wanneer een supervulkaan gaat ontploffen. Vulkanologen en aard wetenschappers kunnen bijzonder moeilijk schattingen maken van een mega vulkaanuitbarsting.

Krater

Geologen en vulkanologen onderzoeken historische vulkaanuitbarstingen van supervulkanen. Een overblijfsel van een mega uitbarsting is de in elkaar gezakte magmakamer binnenin de vulkaan. De magmakamers van supervulkanen zijn mega groot en raken tijdens een vulkaanuitbarsting in zeer korte tijd leeg. De grootte van de kamer en de snelheid waarmee de kamer leeg raakt maakt een mega uitbarsting van een supervulkaan zo vreselijk explosief. Wat overblijft na z´n explosieve mega vulkaanuitbarsting is de krater.

Caldera

Enorme kraters blijven over na een gewelddadige supervulkaanuitbarsting, ook wel caldera´s genoemd. De krater van supervulkaan Toba is naar alle waarschijnlijkheid de grootste krater op aarde en vormt tegenwoordig het Tobameer met een lengte van 100 km en 3 km breed. Om een klein voorbeeldje te geven hoe enorm groot de kraters zijn van supervulkanen: De krater van supervulkaan Yellowstone is zo groot dat de Japanse miljoenenstad Tokyo er gemakkelijk bovenop past.

Laatste eruptie

De laatste mega eruptie van de Indonesische supervulkaan Toba was enorm explosief en gewelddadig: deze explosieve vulkaanuitbarsting, na wetenschappelijk onderzoek door vulkanologen en geologen, zorgde vermoedelijk voor een vulkanische winter van 6 jaar.

Vulkanische winter

Wat is een vulkanische winter? Een vulkanische winter ontstaat na een enorm krachtige vulkaanuitbarsting, zoals bijvoorbeeld gebeurde na de laatste eruptie van de Indonesische supervulkaan Toba op Sumatra:
  • De temperatuur daalt flink,
  • Er valt meer sneeuw dan gemiddeld tijdens een winter,
  • Het blijft langer koud dan gemiddeld tijdens een winter.

IJstijd

De laatste super uitbarsting van de supervulkaan Toba op Indonesië is wetenschappelijk onderzocht door vulkanologen en geologen. De wetenschappers zijn het er over eens dat deze krachtige en explosieve uitbarsting een vulkanische winter veroorzaakte. Ze zijn het er niet helemaal over eens dat deze vulkaanuitbarsting ook de oorzaak was van een versnelde inzet van de IJstijd. Het is te lang geleden om exact te kunnen werken. Het vermoeden bestaat echter wel onder de vulkanologen en geologen dat de laatste explosieve uitbarsting van de supervulkaan Toba wel degelijk te maken heeft met de start van de IJstijd.
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Supervulkaan Taupo Nieuw ZeelandDe Nieuw Zeelandse supervulkaan Taupo laatste super eruptie was zo krachtig, verwoestend en gewelddadig dat het vermoede…
Hoe gevaarlijk is een supervulkaan?Supervulkanen, die het begin van het einde kunnen veroorzaken, liggen ver weg, tenminste, dat is wat de meeste mensen de…
VEI Vulkanische explosie index meet kracht van een eruptieDe sterkte van een vulkaanuitbarsting wordt aangeduid met een vulkanische schaalaanduiding: V.E.I. Pas sinds 1982 gebrui…
Supervulkaan YellowstoneDe Amerikaanse supervulkaan Yellowstone is actief en zorgt voor veel onrust. Waarom is Yellowstone een supervulkaan? Wat…

Schaal van Mercalli en RichterSchaal van Mercalli en RichterSchaal van Mercalli en de schaal van Richter, beide geven ze aan hoe zwaar een aardbeving of zeebeving is. De schaal van…
Gevaarlijke vulkaan Unzen Nagasaki JapanDe Japanse vulkaan Unzen, in het zuiden van Japan, is een gevaarlijke vulkaan. De Japanse vulkaan staat op de lijst van…
Bronnen en referenties
  • http://www.kennislink.nl/publicaties/supervulkanen-bedreigen-de-aarde
  • http://www.bbc.co.uk/science/horizon/1999/supervolcanoes.shtml
  • http://dier-en-natuur.infonu.nl/natuur/67491-gevolgen-uitbarsting-supervulkaan.html
  • http://roberta.infoteur.nl/specials/supervulkanen.html
  • http://asterweb.jpl.nasa.gov/gallery-detail.asp?name=toba
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 21-03-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.