De maan, de enige natuurlijke sateliet van de aarde
De maan, de enige natuurlijke satelliet van de aarde. Hij is verantwoordelijk voor eb en vloed, prachtige maansverduisteringen en adembenemende zonsverduisteringen. Maar hoe is de maan ontstaan? Hoe komt het dat de maan een van de weinige planeetachtigen is in zijn soort. En zullen we de maan ooit koloniseren?
De maan
De maan is de enige natuurlijke satelliet van de aarde. Daarnaast is de maan ook een van de grootste manen uit ons zonnestelsel. Ons zonnestelsel bevat 336 manen, onze maan staat op rang 4 qua gewicht. De massa van onze maan is ongeveer 81 keer minder dan die van de aarde. De aarde oefent dus kracht uit op de maan die hem in zijn elliptische baan houdt, de baan van de maan rond de aarde is dus niet constant. Maar waar de aarde met zijn massa kracht op de maan uitoefent doet de maan dit ook bij de aarde. Dit zorgt voor de getijden hier op aarde. Het gemeenschappelijk zwaartepunt van de aarde en de maan ligt echter nog wel binnen de aarde.
Schijngestaltes
De maan is voor ons in verschillende vormen zichtbaar. Dit komt doordat de maan zelf geen licht uitstraalt en dus het licht van de zon reflecteert. De zon verlicht dus niet de maan in zijn geheel. Tijdens nieuw maan staat de maan in dezelfde richting als de zon, dit betekend dat de achterkant wordt verlicht en wij de maan dus niet zien. Ongeveer een week later wordt de maan vanaf de rechterkant beschenen en zien we dus ook alleen de rechterkant, dit noemen we het eerste kwartiel. Weer ongeveer een week later hebben we volle maan de maan staat dus tegenover de zon en word nu “helemaal” verlicht. We zien dus eigenlijk alleen de voorkant van de maan. Tijdens het laatste deel van de cyclus het laatste kwartier, wordt alleen de linkerkant beschenen en kunnen we alleen dat deel zien.
Maansverduistering en zonsverduistering
Maansverduistering
Tijdens een totale maansverduistering staat de aarde precies tussen de zon en de maan in. De aarde vangt dus al het zonlicht op en de maan zit dus in de schaduw. Een maansverduistering kan alleen plaatsvinden tijdens een volle maan. Dit komt doordat de maan tegenover de zon moet staan met de aarde er tussen in. Bij een totale maansverduistering heeft de maan een rood/oranje gloed. Dit komt doordat er licht door de aardatmosfeer alsnog de maan bereikt. Het licht is daarom ook rood doordat het door de atmosfeer heen moet, dit is ook te zien als de zon laag aan de horizon staat. De eerstvolgende totale maansverduistering die goed zichtbaar is in de Benelux is op 28 september 2015 rond kwart voor 5.
Zonsverduistering
Tijdens een zonsverduistering staat de maan juist tussen de aarde en de zon in. Hierdoor staat de aarde gedeeltelijk in de schaduw van de zon. Waar een maansverduistering eigenlijk vanaf overal te zien is waar het nacht is, ligt dit bij een zonsverduistering anders. Dit komt doordat de maan een te kleine schaduw heeft om de aarde in zijn geheel in de schaduw te zetten. Hierdoor is een volledige zonsverduistering maar in een klein gebied zichtbaar. 20 maart 2015 om 7 minuten over half tien is de eerstvolgende zonsverduistering zichtbaar in Nederland. Deze zal echter niet totaal zijn en maximaal ongeveer 80% van de zon bedekken. Zonsverduisteringen komen over het algemeen 2 keer per jaar voor. En maximaal 5 keer, dit zal echter pas weer gebeuren in het jaar 2206.
Getijden
De getijden worden veroorzaakt door de zon en de maan. De aantrekkingskracht zorgt dat om de 12 uur en 25 minuten er eb en vloed is. Bij nieuwe maan en volle maan staan de zon en de maan op 1 lijn en versterken ze elkaar. Hierdoor krijg je Springtij wat voor een bovengemiddeld verschil tussen eb en vloed leidt. Op het moment dat tussen de zon en de maan een hoek van 90 graden zit werken ze elkaar juist tegen. Hierdoor krijg je doodtij en zijn de verschillen tussen eb en vloed veel kleiner dan normaal.
Het ontstaan van de maan
De Grote inslaghypothese is de meest aannemelijke manier van het ontstaan van de maan. Deze houdt in dat de aarde in een vroeg stadium in botsing is gekomen met een andere planeet met ongeveer de grote van mars. Deze planeet word ook wel Theia genoemd. De energie die vrij kwam bij de botsing was zo groot dat Theia vrijwel direct versmolt met de aarde. Deze kracht werd doorgegeven waardoor er aan de andere kant van de aarde een brok vloeibare lava los kwam die werd weggeslingerd en zo de maan gevormd heeft. Deze theorie word bevestigd door onderzoek dat bevestigd dat de maan uit dezelfde soort gesteente gemaakt is als de aarde. Deze maangesteenten hebben we verkregen door de bemande Apollo missies van Amerika en de onbemande Loena missies van Rusland.
Word het koloniseren van de maan binnenkort al werkelijkheid? /
Bron: NASA / Dennis M. Davidson, Wikimedia Commons (Publiek domein)De maan als onze 2de thuisbasis?
Na een grote reeks bemande Apollo vluchten en in totaal al 12 mannen die voet op de maan hebben gezet is de volgende stap natuurlijk het permanent bewonen van de maan. George W. Buch had deze plannen al op tafel liggen. Hij wou in 2013 een permanent station bouwen. Deze plannen zijn echter in de ijskast gezet door Obama en Amerika heeft dus geen concrete plannen om op korte termijn een basis op de maan te bouwen. Japen heeft echter ook plannen en wil op de donkere kant van de maan een astronomisch observatorium bouwen die in 2016 voltooid moet zijn. Daarnaast wil ook Rusland in 2030 voet op de maan zetten en beginnen met koloniseren. De voornaamste reden hier voor zijn de natuurlijke grondstoffen en politiek aanzien.