Artikelen 131 - 140 in de rubriek SterrenkundeSterrenkunde (Wetenschap)
Protuberans Een protuberans is een uitbarstende, mat oplichtende boog gloeiende materie, losbrekend uit het zonneoppervlak. Van protuberansen is nog maar weinig bekend. Ze kunnen minuten of maanden du…
Betelgeus, 16-03-2010
De maan wentelt langzaam van de aarde af. Met 3.8 centimeter per jaar is dit niet veel maar heeft op de hele lange duur wel degelijk invloed op de aarde en op het leven op aarde. Moeten we al gaan zoe…
Bibiana, 15-03-2010
Stervende sterren zorgen ervoor dat wij op aarde kunnen bestaan. Een opgebrande ster, kan namelijk met veel geweld ontploffen en dat materiaal verspreiden waaruit de wereld op aarde bestaat, maar wij…
Singalees, 08-02-2010
Wat gebeurt er als je in een zwart gat valt? En waar komen zwarte gaten vandaan? Zwarte gaten zijn wellicht de meest mysterieuze en absurde objecten in ons heelal. Albert Einstein geloofde zelfs niet…
Machans, 31-01-2010
Hoewel er sterke bewijzen zijn vóór de Oerknal, zijn er ook enkele argumenten tégen de Oerknaltheorie. In dit artikel wordt een van deze tegenargumenten bekeken; het zogenaamde horizonprobleem.
Machans, 26-01-2010
Al vele honderden jaren zijn mensen gefascineerd door kometen die door de ruimte heen scheuren. In hele oude culturen kondigden ze oorlog, pest en hongersnood aan. Nu, in de moderne tijden, worden ze…
Anish, 25-01-2010
Het Universum is ontstaan in het Planck tijdperk. In deze periode waren de vier fundamentele natuurkrachten nog verenigd in één oerkracht. Dit tijdperk heeft geleid tot een proces dat spontane symmetr…
Machans, 18-01-2010
De geboorte van het heelal was het begin van het Planck-tijdperk. Dit tijdperk was de periode waarin de vier fundamentele natuurkrachten waarschijnlijk nog niet bestonden. Maar wat er precies gebeurde…
Machans, 17-01-2010
Afval en rommel in de ruimte: ook in de ruimte barst het van het afval, zwerfafval en ruimteschroot. Nog niet eens zo lang geleden botsten twee satellieten op elkaar. Wanneer zal het eerste echte kosm…
Roberta, 15-01-2010
Waarom gelooft de wetenschap dat de Oerknal verantwoordelijk was voor het ontstaan van het Heelal? In dit artikel wordt duidelijk welke observaties de Oerknaltheorie ondersteunen, en op welke manier z…
Machans, 10-01-2010