Lineaire- en Exponentiële grafieken

Lineaire- en Exponentiële grafieken Exponenten en logaritmen, als je weet wat het zijn en je weet ze te gebruiken, dan is het niet moeilijk. Maar voor velen onder ons is dit een gedeelte van de wiskunde dat na de middelbare school weer snel weggezakt is.

Soorten groei in grafieken

Als we kijken naar grafieken, zijn er 2 soorten groei te onderscheiden;
  • Lineaire groei,
  • Exponentiële groei.

Lineaire groei

Bij een lineaire grafiek neemt de hoeveelheid x per tijdseenheid y met hetzelfde getal toe of af. Een goed voorbeeld is het als je een kraan open zet. Na een halve minuut meet je dat er bijvoorbeeld 3 liter water uit gestroomd is. Als je na weer een halve minuut weer meet, zal er opnieuw 3 liter water uit gestroomd zijn. In iedere halve minuut stroomt er dus 3 liter water uit de kraan. De formule van een lineaire grafiek heeft altijd de vorm y = a x + b en de grafiek is een rechte lijn.

Exponentiële groei

Bij een exponentiële grafiek wordt de hoeveelheid x per tijdseenheid y met hetzelfde getal vermenigvuldigd. Dit getal heet de groeifactor. Een goed voorbeeld is de celdeling. Je begint met 1 cel. Als die zich deelt heb je er 2, delen die zich weer dan worden het er 4, 8, 16 et. De groeifactor is hier dus 2. De formule van een exponentiële grafiek heeft altijd de vorm y = b • g ^ x (^ x houdt hier in tot de macht x). Hierin is g de groeifactor per tijdseenheid en b de beginhoeveelheid.
© 2007 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vergelijkingen oplossen (3): exponentiële vergelijkingenVergelijkingen oplossen (3): exponentiële vergelijkingenIn dit deel zullen we verschillende soorten exponentiële vergelijkingen bespreken en oplossen. Exponentiële vergelijking…
Wat zijn logaritmen?Dit artikel gaat over verschillende soorten logaritmen; veel gebruikte functies uit de wiskunde. Verder worden ook de re…
Wiskunde - logaritmen, het getal e, lnWiskunde - logaritmen, het getal e, lnWil je graag weten wat een logaritme, het getal e, en een ln is? Deze wiskundige termen zien er erg ingewikkeld uit. Wan…
Hoe bereken je machtsfuncties?Wat zijn machtfuncties? Machtfuncties zijn functies in de wiskunde die bekend worden geacht voor het centraal eindexamen…

RuimtemeetkundeRuimtemeetkundeJe komt het de hele dag tegen, waarschijnlijk onbewust; ruimtemeetkunde. Dit heeft alles te maken met de aanzichten van…
Pi, getallen tot in het oneindigePi, getallen tot in het oneindigeHet getal Pi, oneindig gebruikt in de wiskunde, met oneindig veel decimalen achter de komma. Wat is ‘het geheim’ achter…
Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 03-01-2007
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Wiskunde
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.