InfoNu.nl > Wetenschap > Diversen > Kleurengenetica bij het paard: Mushroom-gen (verdunning)

Kleurengenetica bij het paard: Mushroom-gen (verdunning)

Kleurengenetica bij het paard: Mushroom-gen (verdunning) Mushroom is een verdunning bij paarden die voor het eerst ontdekt is bij Shetlanders. Inmiddels is bekend dat het gen ook aanwezig is bij Haflingers, Quarter Horses en IJslanders. Lang is gedacht dat de bijzondere kleur werd veroorzaakt door het zilver-gen. Een gen dat alleen effect heeft op zwart pigment en een chocoladeachtige kleur geeft. Echter, na verschillende tests blijken deze pony's vos als basiskleur te hebben. Omdat een vos geen zwart pigment heeft kan het zilver-gen onmogelijk effect hebben. Er is nog weinig bekend over het gen, deels omdat het pas sinds kort herkend wordt en deels omdat men niet weet wat de locatie is van het gen.

Het mushroom-gen, een verdunning bij het paard

Mushroom is een vrij nieuwe kleurmutatie die tot voor kort alleen bij Shetlanders voor leek te komen, maar tegenwoordig blijkt dat Haflingers, Quarter Horses en IJslanders dit gen hoogstwaarschijnlijk ook dragen. Het gen wordt meestal onder de verdunningen geschaard. De locatie (ook wel locus genoemd) van het gen is nog niet bekend en kan daarom ook niet getest worden. Wat men wel weet is dat het gen zich alleen manifesteert bij vospaarden, deze zien er genetisch uit als: (e/e).

Mushroom Shetlander / Bron: Nyckle (www.bokt.nl)Mushroom Shetlander / Bron: Nyckle (www.bokt.nl)

De kleur

In het verleden werd deze mutatie vaak aangezien voor zilverappel zwart (wat veroorzaakt wordt door het zilver-gen), maar mushroom-pony’s dragen geen zwart-gen (E/e of E/E) en zijn dus vos (e/e). Ook kan een mushroom sterk op een palomino (veroorzaakt door het crème-gen) lijken en worden ze soms ook geregistreerd als dun of roan maar ze zijn geen van deze. De kleuren van een volwassen mushroom-pony neigt van een bleke koffiemelkkleur tot een leverachtige kleur, de manen en staart zijn meestal lichter dan de vachtkleur. De benen hebben dezelfde kleur als het lichaam of zijn wat lichter van kleur maar zijn uiteraard nooit zwart omdat de basiskleur vos is en een vos geen zwart pigment heeft. Sommige mushroom-pony’s hebben witte haren in hun vacht, andere hebben weer zilveren tot nagenoeg zwarte haren in hun manen of staart. Kortom, deze kleur manifesteert zich op heel veel verschillende manieren.

De naam 'mushroom'

Kenmerkend voor mushroom is dat de kleuren erg koel zijn in vergelijking met die van een vos of een bruin paard, dit ziet men ook terug bij het dun-gen, al is dit minder extreem, waarbij de warmte in de basiskleur ook weggenomen wordt door het gen. Dit is erg opvallend omdat het rood wat de kleur vos zo warm maakt, sterk afgezwakt is. Opvallend is dat de kleuren vaak neigen naar tinten die paddenstoelen hebben. Daarom ook de naam mushroom.

Omdat men niet kan testen op het mushroom-gen is het moeilijk te bepalen of een veulen een mushroom is / Bron: Janinevv (www.bokt.nl)Omdat men niet kan testen op het mushroom-gen is het moeilijk te bepalen of een veulen een mushroom is / Bron: Janinevv (www.bokt.nl)

Kleurontwikkeling

Sommige veulens worden heel licht geboren en worden naarmate ze hun veulenvacht verliezen donkerder, iets wat pas na een jaar zichtbaar is. Maar dit kan - om het makkelijk te houden - ook andersom. De veulens hebben blauw-grijze ogen die na een paar maanden bruin worden en de onderbenen zijn vaak heel erg licht van kleur in combinatie met witte hoeven.

Het fotograferen van een mushroom-pony

Het is erg moeilijk om een mushroom-pony te fotograferen. De vacht reflecteert het licht op een bijzondere manier en is vanuit elke hoek anders waardoor de werkelijke kleur maar moeilijk vast te leggen is. Dit ziet men ook terug bij het dun-gen waarbij de cobwebbing, een strepenpatroon op het hoofd, erg lastig te fotograferen is. Dit maakt het een stuk moeilijker om de kleuren te vergelijken en het spectrum weer te geven zonder de pony's naast elkaar te kunnen zetten.

Kleurengenetica

Mushroom is hoogstwaarschijnlijk een recessief gen, er moeten dus twee allelen (pakketjes informatie die in tweevoud op een gen staan) aanwezig zijn, wil een pony deze kleur tonen. Maar omdat niet bekend is wat de locatie is van het gen (ook wel de locus genoemd), is dit niet te testen en moet men afgaan op het fenotype (het uiterlijk) van paarden die het gen tonen, en hun nakomelingen. Opvallend is dat bij Shetlanders, de bloedlijn waar mushroom in voorkomt geen crème-gen draagt, een palomino, waar men deze paarden wel eens voor aanziet is op het moment van schrijven dan ook nog niet mogelijk. Wel komt het zilver-gen hier en daar voor in de bloedlijn. Of deze twee feiten toeval zijn is op het moment nog niet duidelijk, maar waarschijnlijk heeft het er mee te maken dat dat het mushroom-gen de kop op heeft gestoken in een hele oude Shetlander-purebreedslijn waar men altijd erg selectief is geweest met fokken.

Lees verder

© 2017 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kleurengenetica bij het paard: Crème & pearl (verdunning)Kleurengenetica bij het paard: Crème & pearl (verdunning)Het crème- en pearl-gen zijn twee verschillende soorten genen bij het paard die in enkelvoud (heterozygoot) of tweevoud…
Oscillococcinum: wat is dat?Als de ‘r’ weer in de maand is, breekt ook het griepseizoen aan en worden we weer vaker verkouden. De ergste verschijnse…
Kleurengenetica bij het paard: Pangaré-gen (modifier)Kleurengenetica bij het paard: Pangaré-gen (modifier)Pangaré is een modifier (veranderaar van de basiskleur) en een vorm van countershading zoals sooty dat ook is. Feitelijk…
New Super Mario Bros. Wii: Cheats en HintsNew Super Mario Bros. Wii is een platform game voor de Wii, in Europa uitgebracht op 20 november 2009. Het is het vervol…
Mario Sports Mix voor de Nintendo WiiMario Sports Mix voor de Nintendo WiiMario Sports Mix voor de Nintendo Wii maakt het mogelijk om vier verschillende sporten te spelen met je vrienden, met me…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nyckle (www.bokt.nl)
  • http://www.groenkamp.nl/kleurenleer.html
  • http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=178&t=1146327
  • http://www.theequinest.com/colors/dilution-genes/mushroom/
  • http://www.kellas-stud.co.uk/mystery.htm
  • Afbeelding bron 1: Nyckle (www.bokt.nl)
  • Afbeelding bron 2: Janinevv (www.bokt.nl)

Reageer op het artikel "Kleurengenetica bij het paard: Mushroom-gen (verdunning)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Neveah
Gepubliceerd: 11-09-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!