Ruimtevaart

Marskolonisatie: risico's en de ontwikkeling van woningen
De planeet Mars is in zijn huidige staat onbewoonbaar voor mensen. Er is hier namelijk te weinig zuurstof om te kunnen overleven. Hiernaast is er op Mars een hoge dosis straling aanwezig. Met voldoend…
Ruimterecht: achtergrond en geschiedenis
De opkomst van nieuwe technologieën, in het bijzonder de ontwikkeling van rakettechnologie, tijdens de Tweede Wereldoorlog stimuleerde het juridisch denken op dit gebied. Voor het eerst werd het in d…
Majestic 12: geheime onderzoekscommissie Roswell van Truman
Juli 1947 vond er een incident plaats bij Roswell in Nieuw Mexico dat nog steeds wordt gezien als een groot mysterie. Al jaren wordt er hevig gespeculeerd over wat daar precies gebeurd is. Is daar ech…
Starship, raket van Space X voor ruimtekolonisatie
De Starship is een enorme raket van Space X die de mogelijkheid heeft om tientallen personen tegelijk te vervoeren. De oprichter van Space X is Elon Musk, een ondernemer die het bedrijf heeft opgerich…
Marslander InSight: reis, landing en doel
In november 2018, twee jaar na de crash van de Schiaparelli EMD-lander op Mars, is de InSight-lander van NASA succesvol op Mars geland. Hier ging een lange reis van zes maanden aan vooraf. In de laats…
NASA 2018: Ruimtesonde dichter bij de Zon dan ooit!
De NASA-sonde New Horizons is nog geen twee jaar geleden aangekomen bij haar bestemming Pluto of NASA schudt de wereld met een nieuwe missie. De Parker Solar Probe zal in 2018 vertrekken naar onze het…
Olympus Mons: De grootste vulkaan in het zonnestelsel
Olympus Mons is de grootste berg in ons zonnestelsel en is meer dan twee keer zo hoog als de Mount Everest. Het was in het verleden een actieve vulkaan die door de vele uitbarstingen steeds groter is…
De James Webb-telescoop: De opvolger van de Hubble-telescoop
De James Webb-telescoop werd vanaf begin van zijn ontwikkeling de 'Next Generation Space Telescope' genoemd, oftewel de 'NGST'. Het is een ruimtetelescoop met een zeer sterk bereik. Dit geeft wetensch…
Europa, een bijzondere maan rondom Jupiter
De maan Europa is een zeer bijzondere maan in ons zonnestelsel. Het is één van de vele manen die om de planeet Jupiter heen draaien. Europa heeft een grote oceaan onder het oppervlakte. Boven deze o…
Terravorming van Mars, een grote uitdaging
Terravorming (terraforming), het zijn niet enkel schrijvers van sciencefictionverhalen die erover nadenken. Ook veel wetenschappers verrichten onderzoek naar terravorming. Nu de mens in staat is om me…
Het waterrijke verleden van de rode planeet Mars
Watermoleculen zijn zeer belangrijke bouwstenen voor het leven dat wij kennen. De eigenschappen die zij bevatten zorgen ervoor dat er eenvoudig een interactie kan plaatsvinden tussen verschillende sto…
De rode vlek van planeet Jupiter
Jupiter is een gigantische gasplaneet met een aantal typische kenmerken. Vanwege zijn enorme omvang komen hier diverse stormen voor. Deze buitenaardse stormen overtreffen de Aarde in elk opzicht. De r…
Spoetnik, een nieuw tijdperk in de ruimte
Na het luchtruim was de volgende mijlpaal het betreden van de ruimte. Zowel de Verenigde Staten als de Sovjet Unie maakten zich in de jaren na de Tweede Wereldoorlog op om die volgende stap te zetten.…
Na de maan een nieuwe fase: skylab
In de jaren zestig en begin van de jaren zeventig van de afgelopen eeuw had NASA een haast onmogelijke taak met succes weten uit te voeren: de maan, de satelliet van de aarde was bereikt. In totaal tw…
Naar de maan: Apollo 17, de laatste maanvlucht
Met het Apollo-programma had de NASA een enorme sprong vooruit gemaakt in de ruimtevaart. Na vijf succesvolle maanlandingen hadden tien mensen hun voetafdruk op de maan gezet. Hoewel velen misschien v…
Naar de maan: een nieuw type missie met Apollo 15
Met Apollo werd de reeks H-missies afgesloten. Dit waren relatief korte bezoeken aan de maan. In de volgende vluchten zou het accent meer op onderzoek komen te liggen en zouden de missies ook langer g…
Naar de maan: Apollo 16 landt net naast een krater
Nadat de eerste bemande Apollo uit het Apollo-programma, Apollo 7 in 1968 in de ruimte werd gebracht waren er vier jaar verstreken en diverse vluchten naar de maan geweest. De tiende bemande Apollo-vl…
Naar de maan: Apollo 14 hervat de maanlandingen
De vlucht met Apollo 13 was bijna op een catastrofe uitgelopen, maar de bemanning kon uiteindelijk toch veilig terug op aarde landen. Het was gebleken dat bemande ruimtevaart bepaald niet zonder risic…
Naar de maan: De bijna-ramp van Apollo 13
In 1969 werd een belangrijke mijlpaal behaald. Niet één keer, maar zelfs twéé keer werd een succesvolle maanlanding uitgevoerd. Apollo 11 en Apollo 12 brachten ieder twee mannen op de maan. Maanla…