Sterrenkunde

NASA’s Perseverance-rover gaat opzoek naar sporen van leven
Op 30 juli 2020 is NASA’s Marsrover Perseverance gelanceerd vanaf Cape Canaveral Air Force Station in Florida, middels een Atlas-V-raket. Verwacht wordt dat Perseverance (ook wel Percy) op 18 februa…
Is (ondergronds) leven op Mars mogelijk?
Mensen zijn al lange tijd gefascineerd door het mogelijke bestaan van buitenaards leven. Onze buurplaneet Mars is de primaire focus voor het onderzoek hiernaar. Mars is relatief dichtbij gelegen in on…
Eris: dwergplaneet met veel impact
Eris is de koning der dwergen. Qua massa is Eris de grootste dwergplaneet, en de diameter ervan is nauwelijks kleiner dan van de bekendste dwergplaneet, Pluto. De dwergplaneten van betekenis zijn hond…
Planetoïde, meteoroïde en komeet: Wat is het verschil?
Er zijn tig benamingen die we gebruiken om hemellichamen in ons zonnestelsel aan te duiden. Om de zoveel tijd kondigt NASA weer aan dat er een object dicht langs onze Aarde raast. Maar vaak weten we n…
Aarde-achtige planeten rondom de ster TRAPPIST-1
Het aantonen van buitenaards leven is een belangrijk onderzoekspunt van de NASA en er worden dan ook diverse onderzoeken naar gedaan. Een voorbeeld van een dergelijk onderzoek is gericht op planeten d…
Planeten in ons zonnestelsel: volgorde en kenmerken
Ons zonnestelsel heeft acht planeten. Vier planeten met een harde korst en vier gasplaneten. De planeten die uit gas bestaan, hebben geen harde korst, de andere planeten wel. Welke planeten komen er i…
De evolutie van sterren: van begin tot einde
Een ster ontstaat uit stofdeeltjes en gas die door middel van zwaartekracht worden samengetrokken. Hoe dit proces precies gebeurt en waarom het soms snel en soms traag verloopt, is nog onduidelijk. We…
Wat is de temperatuur van de zon?
De temperatuur van de zon bedraagt op het oppervlakte zo’n 4500 tot 6500 Kelvin, in graden omgerekend is dat ongeveer 4230 tot 6230 graden Celsius. In de kern van de zon, waar waterstof in helium wo…
Maansverduisteringen tot en met 2025 en uitleg erover
Een maansverduistering is niet iedere keer precies gelijk, een maansverduistering kan namelijk worden onderscheiden in verschillende typen waaronder de volledige en onvolledige maansverduistering. Ook…
Gebruikerservaring Sky-Watcher Explorer 750/150 telescoop
Spiegeltelescopen bieden doorgaans veel lichtinval voor weinig geld, en de spiegel zorgt voor een helder en scherp beeld. Het nadeel van een spiegeltelescoop is misschien dat het niet voldoet aan het…
De ster Gliese 710 is onderweg naar ons zonnestelsel
De aarde draait elk jaar een rondje rond de zon, de dichtstbijzijnde ster. Het aantal sterren in het melkwegstelsel is enorm. Eén van al die sterren is Gliese 710. De ster is opvallend en belangrijk,…
Sterrenbeelden: de dierenriem verandert
Astronomie is een wetenschap en heeft als zodanig niets te maken met astrologie. Astrologie is gebaseerd op weinig meer dan fantasie met de sterren als uitgangspunt. De stand van de sterren tijdens je…
Het zonnestelsel: welke hemellichamen omvat het?
Eén ster, acht planeten. Allen zijn onderdeel van een groter geheel: het zonnestelsel. Een stelsel zo groot dat een mens niet in staat is het volledig te vatten. Naast deze negen pilaren omvat het zo…
Tien interessante sterrenbeelden voor in de herfst en winter
De herfst en winter zijn bij uitstek de seizoenen om de nachtelijke hemel te gaan bewonderen. Dit kan gedaan worden met het blote oog, verrekijker of met een telescoop. Er is een aantal sterrenbeelden…
Wat zijn magnetars?
Het universum bevat veel verschillende soorten lichamen. De meest bekende van deze lichamen zijn sterren. Sterren leven echter niet voor eeuwig. Op een dag sterven ze, waarop ze een nieuwe vorm krijge…
Pulsars, vuurtorens van het universum
In het universum zijn ongeveer 2000 pulsars ontdekt door de mens. Deze regelmatig 'pulserende' astronomische objecten worden ook wel de vuurtorens en klokken van de ruimte genoemd. Pulsars stralen erg…
Wat is de Kardashev-schaal?
De schaal van Kardashev werd in 1964 door de Russische astronoom Nikolai Kardashev in het leven geroepen. Deze schaal duidt aan hoe technologisch geavanceerd een beschaving is, gebaseerd op de hoeveel…
De Oortwolk, een hypothetische wolk rondom het zonnestelsel
De Oortwolk is een hypothese die door de astronoom Jan Hendrik Oort bedacht is. Er zijn door de jaren heen steeds meer aanwijzingen gevonden van het bestaan van zo'n wolk. Wetenschappers vermoeden dat…Jaarlijks vuurwerk in november: meteorenzwerm 'de Leoniden'
De nachtelijke hemel oefent met zijn vele sterren altijd al een bijzondere aantrekkingskracht uit. Al die lichtjes spreken tot onze verbeelding. Dat geldt zeker als er wat bijzonders te zien is. Een v…