Economie

Conjunctuur stabilisatoren

De conjunctuur is de schommeling in de economische groei rond de trend. Grote schommelingen in de economie zorgt dat er veel onrust heerst in de economie. Om dit te voorkomen zijn er conjunctuur stabi…

Wat zijn conjunctuurindicatoren?

Een conjunctuurindicatoren geeft aanwijzingen over de ontwikkeling van de economie. Uit de indicatoren kan je aflezen in welke conjunctuurfase de conjunctuur zich op dit moment zich bevindt en naar we…

Conjunctuurklok

De conjunctuurklok is ontworpen door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Je kan de conjunctuurklok gebruiken om snel vast te stellen in welke economische fase de economie zich bevindt. Maar wat be…

De waarderelevantie van actieve belastinglatenties

In dit artikel wordt gekeken naar de waarderelevantie van een actieve belastinglatentie in de jaarrekening. Daarbij wordt eerst aandacht besteed aan de theorie omtrent de opname van een belastinglaten…

De economie van Colombia

Colombia ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika. Het land ligt op de evenaar en grenst zowel aan de Atlantische en de pacifische oceaan. Het land staat vooral bekend om haar ruige landschap en de pr…
Rijkdom en welvaart: waarom is Nederland een rijk land?

Rijkdom en welvaart: waarom is Nederland een rijk land?

Waarom is Nederland zo een gezellig en leuk land om in te wonen? Waarschijnlijk omdat het in vergelijking met andere landen zo rijk en welvarend is. Dankzij inkomsten uit aardolie en gas kan het land…

Discussie rond winnen van schaliegas

Schaliegas wordt gewonnen uit schalie. Schalie is een gesteente dat bestaat uit klei-mineralen en wordt daarom ook wel kleisteen genoemd. Schalie is ontstaan door afzetting van deeltjes die door erosi…
Rijkdom en welvaart: waarom is België een rijk land?

Rijkdom en welvaart: waarom is België een rijk land?

België is een van de meest welvarende landen van Europa. De levenskwaliteit is er hoog en de medische zorg en de sociale voorzieningen behoren tot de wereldtop. Voorts is het dankzij de zeehaven van…
Recycleren als mijnbouw

Recycleren als mijnbouw

Veel grondstoffen blijven duurder worden omdat ze zeldzamer worden. Het recycleren van waardevolle grondstoffen kan een deel van de oplossing zijn, want ons afval zit nog boordevol waardevolle materia…

Tegengaan personeelsverloop

Personeelsverloop is voor iedereen heel vervelend. Of je nou een kleine of een grote ondernemer bent, als het personeel niet meer bij de organisatie wil werken gaat vaak veel kennis en geld verloren.…

Verschillende soorten marketing besproken

Marketing is niet meer weg te denken uit het hedendaagse leven. Overal kom je grote reclamecampagnes tegen en kijk je tegen grote billboards met een reclameleus aan. Maar welke verschillende soorten b…
Hard controls en de samenhang met soft controls

Hard controls en de samenhang met soft controls

Over soft controls wordt steeds meer gesproken bij beheersing van organisaties. De tegenhanger hard controls verdwijnt naar de achtergrond. Maar wat zijn hard controls precies? En welke samenhang is b…
Soft controls; een hype of iets om rekening mee te houden?

Soft controls; een hype of iets om rekening mee te houden?

Soft controls komen steeds meer in de belangstelling te staan door managers, accountants en directie. Wat zijn soft controls en hoe kun je soft controls gebruiken binnen de organisatie? Een wetenschap…
Levers of control: de boundary systems

Levers of control: de boundary systems

De boundary systems van de levers of control van Simons zijn de tegenhanger van de belief systems. Waar belief systems de soft controls zijn, zijn de boundary systems de hard controls. Dus de hardere…
Levers of control: de belief systems

Levers of control: de belief systems

De 'levers of control' van Simons is een toonaangevende publicatie. In de levers of control worden er vier handvatten gegeven voor de beheersing van organisaties. Eén van die beheersingsvormen zijn d…
Levers of control door Simons

Levers of control door Simons

Een theorie over het onderwerp interne beheersing zijn de ‘levers of control’ van Simons. Simons geeft een oplossing voor het dreigende gebrek aan beheersing door managers. De levers of controls z…

Kwaliteitsverbetermethodiek: Lean Six Sigma

In de huidige economie krijgen de klanten een steeds meer bepalende stem: men wil diensten of producten sneller ontvangen, neemt geen genoegen meer met lage kwaliteit, verwacht optimale ondersteuning,…
Disclosure - vrijwillig of verplicht

Disclosure - vrijwillig of verplicht

Disclosure is elke vorm van communicatie van ondernemingen richting de beleggers. Redenen zijn om de relatie met de beleggers optimaal te krijgen, maar toch zijn er ook nadelen aan verbonden in de kos…
Internationale jaarrekeningen-analyse

Internationale jaarrekeningen-analyse

Door globalisatie wordt het speelveld van de accountant steeds groter, maar waar moet men allemaal op letten? De noodzaak tot vergelijking van de cijfers wereldwijd neemt toe, maar wat te doen met al…
Het informatieperspectief op de besluitvormingsnut

Het informatieperspectief op de besluitvormingsnut

Onderzoek naar de reactie van de effectenmarkten op informatie, in het bijzonder informatie die via de accountants het maatschappelijke verkeer in komt. Voor het eerst is dit effect empirisch aangetoo…