Scheikunde

De chemie van het wassen met water en zeep
Bij het wassen komen verschillende scheikundige principes mooi bij elkaar. De moderne wasmachine is de automatisering van de oude tobbe met het wasbord. De drie ingrediënten van het wasproces zijn be…Lewisstructuren, resonantiestructuren en aromaticiteit
Elektronen zijn in natuurwetenschappelijke fenomenen betrokken bij allerlei zaken. Het verplaatsen van een elektron van punt A naar punt B, bijvoorbeeld, is gelijk aan het hebben van een elektrische s…
Aquazuren - theorie en voorbeelden
De pH van een oplossing is afhankelijk van de concentratie van de vrije waterstofionen in een oplossing. Het is dus logisch dat de oplossing zuur wordt als er waterstofchloride in wordt opgelost. Bij…
Chemisch evenwicht toegelicht met grafieken in Excel
Veel chemische reacties zijn omkeerbaar, afhankelijk van de omstandigheden verloopt de reactie of de ene kant op of de andere kant. Daarnaast is het mogelijk dat beide processen tegelijkertijd verlope…
Eerste ordereacties toegelicht in Excel
De snelheid van een chemische reactie kan sterk variëren. In een fractie van een seconde kunnen grote hoeveelheden stof reageren, maar het kan ook jaren duren voordat veranderingen meetbaar zijn. Dat…Elektrochemische cellen - redoxreacties
Opgaven met elektrochemische cellen komen vaak voor in de redoxchemie. Dit zijn opgaven waar zowel natuurkunde als scheikunde bij komen kijken. Dikwijls worden deze opgaven als lastig ervaren, terwijl…
Wet van Nernst, chemische spanning toegelicht in Excel
Een batterij is een klein stroom leverend fabriekje. De energie die bij de reactie in dat fabriekje wordt geproduceerd, komt vrij in de vorm van een elektronenstroom. De spanning van zo'n batterij loo…
Titratiecurven in Excel: zwak zuur met sterke base
Titratiecurven geven een goed inzicht in de verandering van de pH tijdens de titratie. Rondom het equivalentiepunt treedt een sterke stijging of daling van de pH op. De keuze van een indicator is afha…
Titratiecurven in Excel: sterk zuur met sterke base
Bij de titratie van een zuur met een base is het equivalentiepunt zichtbaar te maken met een indicator. Dat komt omdat in het equivalentiepunt de verandering van de pH zeer groot is. Bij het opnemen v…
Ontkalken van de waterkoker en uitleg ontstaan van kalksteen
In een waterkoker ontstaat regelmatig afzetting van kalksteen, om de waterkoker in goede staat te houden dient deze dan ook regelmatig ontkalkt te worden. Kalksteen ontstaat doordat tijdens het koken…
Gaschromatografie: een nauwkeurige analyse van mengsels
Als je een druppel gekleurde inkt op je overhemd krijgt, ontstaat een vlek met kringen. Die kringen ontstaan doordat de verschillende stoffen in de inkt met diverse snelheden uitvloeien. Dit principe…
Elektronconfiguratie opstellen - theorie en voorbeelden
Alle elementen in het periodieke systeem der elementen beschikken over een aantal protonen. Zo zit er in een waterstofkern 1 proton, terwijl lithiumkernen beschikken over 3 protonen. Ongeladen stoffen…
Massapercentage berekenen - theorie en voorbeelden
In de scheikunde moeten veel dingen worden berekend: de E-factor, de hoeveelheid mol of een percentage. Vaak zijn zulke percentages volumepercentages of massapercentages. Een massapercentage berekenen…Scheikunde: Systematische naamgeving in de organische chemie
In de organische scheikunde worden bepaalde namen gebruikt voor stoffen om duidelijk te maken welke functionele groepen aanwezig zijn in het molecuul. Deze regels worden vastgesteld door de IUPAC, de…Alcoholen als reductor - theorie
Redoxreacties zijn reacties waarbij ladingen verschuiven. Meestal komen redoxreacties voor tussen twee metalen, twee niet-metalen of tussen een niet-metaal en een metaal. Toch kunnen organische stoffe…
Reactie- en verbrandingswarmte - theorie en berekening
Als aardgas (CH4) verbrandt vormt het koolstofdioxide en waterdamp. De verbranding van aardgas is een reactie die dagelijks wordt waargenomen bij het koken met een gasfornuis. Bij deze reactie komt, n…
Scheikunde - Periodiek systeem
'Periodiek systeem' in scheikunde is een begrip dat vaak wordt gebruikt. Op het scheikunde-examen bijvoorbeeld komt dit veel voor en ook in het dagelijks leven ontkom je hier niet aan. In het Periodie…
Het pepsine-enzym
Pepsine, ook wel peptase genoemd, is een enzym dat in de maag eitwitmoleculen splitst. Naast het pepsine-enzym zijn er nog vele andere soorten enzymen zoals amylase en lipase, die allemaal hun eigen f…